• Učíme se, tvoříme, poznáváme, sportujeme, spolupracujeme
    Učíme se, tvoříme, poznáváme, sportujeme, spolupracujeme

Skupinová mobilita žáků

Napsal(a)

Expedice Francie 2023

Koncem května se 25 žáků naší školy vydalo na poznávací cestu Evropou v rámci projektu Erasmus+. Cílem byla spřátelená základní škola v městečku Saint Baldoph v regionu Savojsko. Protože jsme mimo jiné měli v programu i „zelenou dopravu“, zvolili jsme pro přepravu malý autobus, přezdívaný řidiči „Beruška“.

Naší první zastávkou byla švýcarská Ženeva, město hodinek, bank a čokolády. Stihli jsme si prohlédnout slavné květinové hodiny, nakouknout na Palác OSN a projít se kousek podél jezera Lac Léman. Zahlédli jsme i ikonický vodotrysk Jet d’Eau.

Ve Francii jsme navštívili pitoreskní městečko Annecy s nádherným jezerem a typickou francouzskou architekturou, prošli se v horách, svezli se lodí po kanále Rhôny a především jsme se kochali nádhernými výhledy na hory a jezera. Podařilo se nám nakouknout do zbrusu nového muzea Savojska v Chambéry, byť jen na krátký okamžik.

Hlavním bodem programu byla spolupráce a výuka v místní škole, kde se nám dostalo opravdu vřelého přijetí. S hrdostí můžeme konstatovat, že naši žáci reprezentovali Českou republiku se ctí. Ve Francii si nyní myslí, že malí Češi jsou všichni slušní, dobře vychovaní a mluví skvěle anglicky. Bylo skutečným potěšením sledovat, jak vznikají nová dětská mezinárodní přátelství a jak si děti uvědomují, že učit se cizí jazyky má smysl.

Třetí navštívenou zemí bylo malinké lichtenštejnské knížectví, kde jsme si prohlédli hlavní město Vaduz, obklopené nádhernými horami. Poslední zastávku na cestě za poznáním jsme si udělali v německém Ulmu, rodném městě Alberta Einsteina.

Každá cesta bohužel končí. Když se s námi v Praze děti u školy loučily, zdravé, nadšené, přetékající zážitky, řekly jsme si, že námaha a starost okolo stály za to. Příště do toho jdeme zase.

Dana Jana Veronika

 

Naposledy změněno pondělí, 03 červenec 2023 15:54

Kontaktní informace

Třídní učitel
Mgr. Alice Šarešová
E-mail: saresova@horackova.cz

zobrazit kontakty na školu