Mobility pedagogů

Napsal(a)

V tomto článku se dočtete, kteří učitelé vycestovali v prvním projektovém období, které kurzy navštívili a co se během svého pobytu v zahraničí naučili a dozvěděli. 

 

 

Ivana Čapková


 

V rámci programu Ersmus + jsem měla příležitost zúčastnit se kurzu s názvem: Stress Management and Recognition: Key Strategies for Teachers.

Kurz probíhal v malé skupince, ve které kromě mne bylo pět učitelů z Německa jedna paní učitelka ze Slovinska. Kurz probíhal pod vedením zkušené a kvalifikované lektorky v příjemné atmosféře, kterou dotvářelo i celkové prostředí učebny s citátem Budhy „Each morning we are born again, what we do today is that matters most.“

První den kurzu představili účastníci kurzu sebe a školu, ve které učí. Rovněž jsme měli příležitost sdělit, jaké jsou naše očekávání a potřeby. Kurz se zaměřil na problematiku stresu a jeho rozpoznávání, což je téma, které je v profesním životě učitelů nesmírně důležité.  Toto potvrdila i studie, která se týkala stresu a syndromu vyhoření českých učitelů. Dozvěděli  jsme se efektivní způsoby jak stres rozpoznávat, ale také jak s ním pracovat.

Prostřednictvím praktických činností jsme se naučili, co můžeme udělat sami pro sebe a jak vytvářet ve třídě příznivé klima. Vyzkoušeli jsme relaxační techniky, každý z nás se zamyslel sám nad sebou kde je, kam míří a zpracovali jsme SWOT analýzu, věnovali se time managementu a pozitivní psychologii. Hodně jsme se věnovali emocím, neboť kvalita našeho života závisí právě na emocích. („The quality your life is the qulity of your emotions.“)

Kurz probíhal ve městě Willemstad, které se může pyšnit svým zařazení do seznamu UNESCO. Součástí kurzu byla i a návštěva muzea a komentovaná prohlídka města.  Kurz byl pro mne neuvěřitelnou příležitostí se zastavit, zamyslet se sama nad sebou a získat vnitřní klid.  Zkušenosti a dovednosti z kurzu uplatním jak v profesním tak osobním životě.

 

Jana Sadilová

Díky programu Erasmus jsem se mohla zúčastnit intenzivního kurzu angličtiny ve městě Limassol na Kypru, jehož součástí byla i metoda CLIL, propojování angličtiny do jiných předmětů. Využívám ji ve své výuce, a proto jsem ráda, že jsem se mohla zdokonalit ve výslovnosti, rozšířit slovní zásobu, poznat nové lidi z celé Evropy a nasát kyperskou atmosféru.

Můj pobyt na stáži Erasmus však poznamenal  jeden silný zážitek, který se mi stal ještě před zahájením kurzu. Vyjela jsem si na výlet lodí a při šnorchlování v jedné zátoce jsem se vydala do jeskyně. Kolem nás projela loď a způsobila velké vlny. Vyplavala jsem, abych si vyčistila brýle, když v tom jsem si všimla, že pár metrů ode mne leží nehybný člověk (důchodce z Brightonu).  Napil se slané vody a přestal dýchat. Byla jsem u něho první. Snažila jsem se ho přetočit, volat o pomoc a plavat s ním blíž k lodi, ale síly mi docházely. Naštěstí si mě všimli ostatní a pak už to šlo rychle. Na lodi s námi byly 2 studentky medicíny z Londýna, které se ho ujaly, poskytly mu první pomoc a zachránily ho. Poté jej odvezla námořní záchranná služba. Kapitán lodi mi osobně poděkoval a ostatní spolucestující tleskali. Z nemocnice volali, že turista naštěstí přežil. That‛s the life…

Naposledy změněno středa, 25 říjen 2023 12:49

První jazyková základní škola v Praze 4, Horáčkova 1100

Školní časopis
JAZYK


číslo 78
listopad 2023